Running a little rough

Tips, Tricks, Mods, Maintenance questions and answers go on this board.

Moderators: joeracket, Bam Bam, RoadWarrior, mr.biker, Cat

wngd
Posts: 652
Joined: Sat Apr 10, 2010 2:49 pm
Location: Burlington ON

Running a little rough

Post by wngd » Mon Jun 15, 2015 7:12 pm

I was on a nice ride to breakfast in Paris (ON!) on the weekend and found she was riding a little rough, not surging but hesitating in 4th gear at 60 mph. No trouble accelerating, not trying to stall in neutral. Engine was warm.

After battery cables and exhaust tightening, what to check? I'd like to do the ground fix but am too nervous to pull the tank myself. Would do the desmog at the same time.
WNGD
VTX 1800 Custom. HD SG 8 speaker fairing, QQ dragger bags and drop fender, 4 piece Ultimate seats, so much chrome I can't go home.

Image

User avatar
VTX-Al
Posts: 1402
Joined: Wed Jul 20, 2005 10:13 pm
Location: Maple Ridge, BC
Contact:

Re: Running a little rough

Post by VTX-Al » Tue Jun 16, 2015 9:39 am

Could be something as simple as a tank of bad gas, especially if you had just filled up. I'd burn through that tank and refill (at a different gas station :) ) , before I started tearing things apart. Been there, done that, by the way !

...VTX-Al
When you come to a fork in the road - take it !!!

wngd
Posts: 652
Joined: Sat Apr 10, 2010 2:49 pm
Location: Burlington ON

Re: Running a little rough

Post by wngd » Tue Jun 16, 2015 9:49 am

VTX-Al wrote:Could be something as simple as a tank of bad gas, especially if you had just filled up. I'd burn through that tank and refill (at a different gas station :) ) , before I started tearing things apart. Been there, done that, by the way !

...VTX-Al
I had indeed just got gas and that thought crossed my mind. Battery cables and checking the exhaust bolts are just maintenance so I'll do that anyway. Thanks.
WNGD
VTX 1800 Custom. HD SG 8 speaker fairing, QQ dragger bags and drop fender, 4 piece Ultimate seats, so much chrome I can't go home.

Image

User avatar
Bam Bam
Posts: 3181
Joined: Wed Aug 13, 2003 1:00 am
Location: Steelhead, Mission, B.C.
Contact:

Re: Running a little rough

Post by Bam Bam » Tue Jun 16, 2015 4:07 pm

I would agree with Al on this one, several times I have gotten a bad tank of gas.

User avatar
RoadWarrior
site maintenance
Posts: 1849
Joined: Thu May 12, 2011 4:10 pm
Location: Wooda-bridga, Ontario

Re: Running a little rough

Post by RoadWarrior » Tue Jun 16, 2015 6:13 pm

I also agree with Al on this. My bet would be on bad gas....

Just in case, you may want to check your air filter, in case is it plugged.
---
Common sense is NOT common...

Image

User avatar
Chumbly
Posts: 4842
Joined: Wed Jul 14, 2004 1:58 am
Location: Abbotsford, B.C.

Re: Running a little rough

Post by Chumbly » Wed Jun 17, 2015 2:34 pm

As long as we're all guessin'.... my guess is :think: ...the plugs are fouled. Get out there and open 'er up :evil: ...burn the carbon out o' her. That's my story an' I'm stickin' to it... besides, my solution is funner. :wink: :anxious: (Is that a word?) :cool: :cool:
Image

Image
Still alive and Free....riding on three
'02 1800C "triked"

User avatar
hammerman
Posts: 6103
Joined: Sun Aug 08, 2004 2:46 pm
Location: Trenton Ont.

Re: Running a little rough

Post by hammerman » Wed Jun 17, 2015 10:44 pm

:stupid:

Yup, gotta keep the carbon outa them cylinders :)

User avatar
joeracket
Site Admin
Posts: 12618
Joined: Thu Aug 14, 2003 11:36 am
Location: chilliwack, b.c.

Re: Running a little rough

Post by joeracket » Wed Jun 17, 2015 10:54 pm

:) :) :) .......... I wouldn't touch the exhaust bolts .......... once they are torqued with crush washers they are good unless the washers burn out ...... then you have to replace them ....... too much tightening can strip them in the cylinder head then you have real problems ............ jmho .......... wthfdik .......... I used anti seize on mine ........ acorn nuts will fry on the bolts and start the bolts out of the head when you try to remove them ....... they are in there at a set depth ....... check the manual ....... :think: :think: :think:
Image IF YOU DON'T STAND BEHIND OUR TROOPS & LEOS - FEEL FREE TO STAND IN FRONT OF THEM !!! Image

Image

User avatar
hammerman
Posts: 6103
Joined: Sun Aug 08, 2004 2:46 pm
Location: Trenton Ont.

Re: Running a little rough

Post by hammerman » Thu Jun 18, 2015 8:27 pm

Pull the tank?? 15 minute job. Bring it to Trenton, will learn ya how to do it.
Ask DR Dave, hell, he can do it in his sleep now :lol: :lol: :lol:

wngd
Posts: 652
Joined: Sat Apr 10, 2010 2:49 pm
Location: Burlington ON

Re: Running a little rough

Post by wngd » Thu Jun 18, 2015 9:53 pm

hammerman wrote:Pull the tank?? 15 minute job. Bring it to Trenton, will learn ya how to do it.
Ask DR Dave, hell, he can do it in his sleep now :lol: :lol: :lol:
Hmmmmm, if you want to do a half a tech day, I'll bring the 40 Creek :anxious:
WNGD
VTX 1800 Custom. HD SG 8 speaker fairing, QQ dragger bags and drop fender, 4 piece Ultimate seats, so much chrome I can't go home.

Image

User avatar
hammerman
Posts: 6103
Joined: Sun Aug 08, 2004 2:46 pm
Location: Trenton Ont.

Re: Running a little rough

Post by hammerman » Fri Jun 19, 2015 8:34 pm

Let me know when is good fer you. Busy this weekend , but after......
Doing oil and filter for Bruce (1300X) this week-- he lives down the street from me.

Hammer
Hammer It. Life`s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserve skin....
but to skid in sideways,totally wornout ,shouting
HOLY SHIT.. What A RIDE ! !

wngd
Posts: 652
Joined: Sat Apr 10, 2010 2:49 pm
Location: Burlington ON

Re: Running a little rough

Post by wngd » Wed Jun 24, 2015 3:07 pm

Hammer sent you an inbox. Was thinking this Friday but I can do a weekday next week?
I took two 1/2 hour rides today, the big girl is still hesitating a bit at constant throttle but accelerates fine and no backfiring.
I tightened the exhaust (unless the gasket is compromised), I tightened the battery terminals and no difference. I'll check and make sure the spark plugs are tight. I did the oil change this Spring but didn't refresh the K&N filter. I'll buy a recharge kit and make sure it's clean.

After that I have no idea but clutch and brake fluids need changing :wink:
WNGD
VTX 1800 Custom. HD SG 8 speaker fairing, QQ dragger bags and drop fender, 4 piece Ultimate seats, so much chrome I can't go home.

Image

User avatar
hammerman
Posts: 6103
Joined: Sun Aug 08, 2004 2:46 pm
Location: Trenton Ont.

Re: Running a little rough

Post by hammerman » Wed Jun 24, 2015 6:12 pm

Did you try the Seafoam in it??
I usually run some injector cleaner through and runner hard on 401 for 10 miles.

Got a houseful this weekend, but we can figure a time.
Hammer It. Life`s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserve skin....
but to skid in sideways,totally wornout ,shouting
HOLY SHIT.. What A RIDE ! !

canadian driller
Posts: 44
Joined: Mon Mar 21, 2011 9:45 am
Location: Cranbrook

Re: Running a little rough

Post by canadian driller » Wed Jun 24, 2015 6:38 pm

Mine was sputtering the other day. I'm hoping just bad gas or the fact it was dumping rain when I fueled it the last time. Had me nervous tho,thought a tow was in the near future. Topped it some better gas and that seamed to help. I havent rode it since either tho. What symptoms does the ground issue give?
Image

User avatar
hammerman
Posts: 6103
Joined: Sun Aug 08, 2004 2:46 pm
Location: Trenton Ont.

Re: Running a little rough

Post by hammerman » Wed Jun 24, 2015 8:26 pm

Bad ground will give you harder starting and surging at light to medium throttle.

Post Reply